Controlul temperaturii

Descriere:
- numele de termostat vine de la grecescul "thermos" (incalzire, fierbinte) si "statos" (a regla, a mentine). Termostatele pot fi definite ca regulatori de temperatura ce pot comanda pornirea sau oprirea diverselor sisteme de incalzire, degivrare, aplicatii in sisteme industriale, etc. Din punct de vedere constructiv termostatele se impart in mai multe categorii:
> termostate analogice
> termostate digitale programabile
> termostate wireless

Acestea se aleg in functie de sistemul ce urmeaza a fi comandat. Alegerea lor conteaza foarte mult, deoarece in functie de capacitatea de comanda, sensibilitatea de hysterezis si modul de programare, acestea pot duce la un consum minim de energie. Prin modul de programare puteti seta diverse perioade ale zilei cu diverse temperaturi, astfel ca dimineata si dupa-masa cand sunteti acasa sa mentineti o anumita temperatura, iar in perioada zilei cand nu este nimeni acasa sistemul poate fi trecut pe o temperatura mai mica. Programarea pe perioade orare a termostatului va permite sa incalziti casa doar cand este nevoie. Din punct de vedere al montajului aceste termostate se fixeaza in doza sau sunt cu montaj aparent, in functie de model. Un alt aspect important etse ca unele modele din aceasta gama de termostate pot fi utilizate atat pentru sisteme de incalzire cat si pentru cele de racire.

O alta utilizare de baza a termostatelor, este zona industriala, unde se folosesc in diverse procese tehnologice. Aceste termostate, pe langa faptul ca lucreaza cu senzori de temperatura si senzori de umiditate, ele mai au diverse "accesorii" care pot duce la o automatizare mai eficienta a procesului in care sunt implementate. Daca e sa amintim cateva din aceste "accesorii" ele ar fi: releul aditional pentru alarme, multiplicarea releului de forta de la 1x16A la 3x16A sau 1x16A + 1x10A, reglaj aditional pentru functia de hysterezis, reglaj aditional pentru functionarea suplimentara, etc. In majoritatea cazurilor, aceste termostate se monteaza pe sina DIN in tablouri special concepute. Din punct de vedere al constructiei si aici gasim termostate analogice si termostate digitale, cu microprocesor, care ofera servicii suplimentare. 

Un domeniu foarte sensibil, unde se solicita o gama speciala de termostate si senzori, sunt mediile explozive EX. In aceste medii, toate echipamentele utilizate necesita o proiectare in conformitate cu normele in vigoare si o analiza a tuturor posibilitatiilor de aparitie a unei atmosfere explozive. Modulele de actionare (in cazul nostru termostatele), au in componenta electonica o protectie intrinseca (bariera de protectie de tip Zenner), iar carcasa, tastatura sau butoanele de meniu sunt din constructie cu protectie antideflagranta. La fel, si senzorii sunt speciali conceputi, pentru a lucra in aceste medii, cu domenii diferite de masura, in conditii "vitrege". Aceste sisteme prezentate mai sus (termostate si senzori pentru medii EX) se pot utiliza in urmatoarele aplicatii (medii cu pericol de explozie):
> Chimie si petrochimie
> Pompe si compresoare
> Constructii de masini
> Conducte si tancuri de conbustibili
> Extractie de gaze si petrol
> Vopsitorii
 
Caracteristici:
- gama diversificata de termostate, utilizate pentru incalzirea "ambientala" (cu Panouri radiante, Convectoare Electrice, Centrale Electrice, Cetrale pe gaz, etc), pentru incalzirea in "pardoseala", pentru actionarea sistemelor de "degivrare" la exterior, pentru diverse "aplicatii speciale", inclusiv pentru medii EX.
- termostate de o calitate superioara, produse in Europa (Cehia, Danemarca, Italia)
- termostate cu aspect modern si inteligenta ridicata (microprocesor CMOS)
- variante wireless, cu comanda GSM la distanta
- gama larga de senzori (temperatura si umiditate), pentru diverse aplicatii industriale, inclusiv medii EX

- termostate cu ecran tactil, cu "touch-screen" (modelul TFT, Watts)

Avantaje:
- solutia ideala pentru un consum rentabil si un cost rezonabil
- temperaturile pot fi stabilite in functie de necesitati si preferinte
- diverse posibilitati de montaj (aparent, in doza, pe sina DIN) si comanda (cu fir, wireless, GSM)
- montaj usor
- scaderea consumului datorita posibilitatiilor de programare, o componenta
 care participa serios la reducerea facturilor de energie electrica
- eficienta garantata
- capacitate mare de gestionare a zonelor incalzite si posibilitati de extindere ulterioara a sistemului de comanda (la modelele wireless)


Solutii:
1) Termostate pentru Incalzirea "Ambientala"     
- aceste termostate pot fi utilizate pentru urmatoarele sisteme de incalzire (panouri radiante, convectoare, centrale electrice, centrale pe gaz, etc) si pentru sistemele de racire (daca acestea suporta comanda exterioara). Se gasesc atat modele analogice cat si digitale, cu comanda pe fir sau wireless. Montajul este aparent, cu exceptia termostatelor de priza. Un aspect important pe care trebuie sa il luati in calcul este sarcina maxima de comanda a termostatului, care in functie de model variaza de la 6A la 16A. Toate termostatele vin insotite de fisa tehnica de instalare (care se gaseste si pe site - deci poate fi citita chiar inainte de achizitionarea termostatului), dar cu toate acestea recomandam ca instalarea sa fie realizata de personal calificat.
2) Termostate pentru Incalzirea in Pardoseala     
- aceste termostate pot fi utilizate pentru incalzirea in pardoseala, indiferent de tip (cu cabluri ECOFLOOR, cu covorase ECOFLOOR sau folie ECOFILM F). Se gasesc atat modele analogice cat si digitale, cu comanda pe fir sau wireless, inclusiv comanda GSM la distata. Aceste termostate sunt contruite pe baza unui microcontroler CMOS, care comunica cu doi senzori exteriori: un senzor de ambient si un senzor de pardoseala, astfel termostatele pot lucra in trei moduri diferite: doar cu senzorul de ambient, doar cu senzorul de pardoseala sau combinat, atat cu senzorul de ambient cat si cu cel de pardoseala, cu acesta din urma in acest caz va realiza limitarea temperaturii la pardoseala. Exista un termostat mai special (Fenix TFT), la care se pot conecta doi senzori de pardoseala. Montajul acestora se realizeaza intr-o doza de aparat, care vine impreuna cu termostatul, exceptia fac modelele wireless, care sunt termostate de birou (mobile). Un aspect important pe care trebuie sa il luati in calcul este sarcina maxima de comanda a termostatului, care in majoritatea cazurilor este 16A. Toate termostatele vin insotite de fisa tehnica de instalare (care se gaseste si pe site - deci poate fi citita chiar inainte de achizitionarea termostatului), dar cu toate acestea recomandam ca instalarea sa fie realizata de personal calificat.

3) Termostate Wireless - Pentru orice tip de incalzire 
- aceste termostate pot fi utilizate pentru orice tip de incalzire (cu panouri radiante, cu convectoare, in pardoseala, etc). Montajul acestora difera de la un modul la altul, poate fi montaj aparent, ingropat in doza de aparat, montaj in priza sau amplasare pe birou (termostat mobil). Termostatele Watts comunica intre ele wireless - 868MHz <10mW, iar monitorizarea la distanta se face prin intermediul modulului GSM V27. Acesta poate lua comenzi de pe smart-phone-uri, prin intermediul aplicatiilor gratuite pentru iOs si Android. Termostatele pot fi programate si au diverse moduri de functionare. Termostatele lucreaza cu doi senzori: un senzor de ambient si un senzor de pardoseala, astfel termostatele pot lucra in trei moduri diferite: doar cu senzorul de ambient, doar cu senzorul de pardoseala sau combinat, atat cu senzorul de ambient cat si cu cel de pardoseala, cu acesta din urma in acest caz va realiza limitarea temperaturii la pardoseala. Un aspect important pe care trebuie sa il luati in calcul este sarcina maxima de comanda a termostatelor, care in majoritatea cazurilor este 16A. Toate termostatele vin insotite de fisa tehnica de instalare (care se gaseste si pe site - deci poate fi citita chiar inainte de achizitionarea termostatului), dar cu toate acestea recomandam ca instalarea sa fie realizata de personal calificat.

4) Termostate si Senzori pentru Sistemele de Degivrare 
- aceste termostate pot fi utilizate pentru comanda sistemele de degivrare. Se gasesc atat modele analogice cat si digitale. Montajul acestora este pe sina DIN in tablourile special concepute pentru sistemele de degivrare. Un aspect important pe care trebuie sa il luati in calcul este sarcina maxima de comanda a termostatului, care in functie de model variaza de la 16A la 3x16A. Modelele digitale au optiuni separate pentru alarma, comenzi secundare, moduri diverse de lucru. Un alt aspect foarte important este alegerea senzorilor, care difera constructiv in functie de aplicatie (degivrare sol, degivrare acoperis, degivrare conducte, etc). Pentru sistemele de degivrare la sol si acoperis este important sa alegem doi senzori: unul de temperatura si unul de umiditate. Utilizand aceasta combinatie de senzori, sistemul de degivrare va pornii doar in momentul in care gheata sau zapada isi fac aparitia. Altfel sistemele pot functiona pe vreme de ploaie (daca utilizam doar senzorul de umiditate) sau pot pornii pe vreme rece chiar daca afara nu ninge (in cazul in care alegem doar senzorul de temperatura). Toate termostatele vin insotite de fisa tehnica de instalare (care se gaseste si pe site - deci poate fi citita chiar inainte de achizitionarea termostatului), dar cu toate acestea recomandam ca instalarea sa fie realizata de personal calificat.


5) Termostate si Senzori - Aplicatii Diverse  
- aceste termostate pot fi utilizate pentru comanda diverselor sisteme tehnologice. Se gasesc atat modele analogice cat si digitale. Montajul acestora este pe sina DIN in tablourile special concepute pentru fiecare aplicatie in parte. Un aspect important pe care trebuie sa il luati in calcul este sarcina maxima de comanda a termostatului, care in majoritatea cazurilor este de 16A. Modelele digitale au optiuni separate pentru alarma, comenzi secundare, moduri diverse de lucru. Un alt aspect foarte important este alegerea senzorilor, care trebuie sa fie compatibili cu zona si mediul de lucru. Toate termostatele vin insotite de fisa tehnica de instalare (care se gaseste si pe site - deci poate fi citita chiar inainte de achizitionarea termostatului), dar cu toate acestea recomandam ca instalarea sa fie realizata de personal calificat.
Modele disponibile:
- gama OJ - Danemarca
- gama ELTHERM - Germania5) Termostate si Senzori - Aplicatii in Medii EX  
- aceste termostate pot fi utilizate pentru comanda diverselor sisteme tehnologice, care se afla in diverse medii Ex. Se gasesc atat modele analogice cat si digitale. Montajul acestora este pe sina DIN in tablourile special concepute pentru fiecare aplicatie in parte. Un aspect important pe care trebuie sa il luati in calcul este sarcina maxima de comanda a termostatului, care in majoritatea cazurilor este de 16A. Modelele digitale au optiuni separate pentru alarma, comenzi secundare, moduri diverse de lucru. Un alt aspect foarte important este alegerea senzorilor, care trebuie sa fie compatibili cu zona Ex. Toate termostatele vin insotite de fisa tehnica de instalare (care se gaseste si pe site - deci poate fi citita chiar inainte de achizitionarea termostatului), dar cu toate acestea recomandam ca instalarea sa fie realizata de personal calificat.
 

SOL SAL