Protectie la inghet conducte si bazine


Descriere: 
> Uneori apar situatii în care bazinele sau conductele de distributie a apei îngheata, chiar daca acestea sunt echipate cu izolatie termica. Nu numai rezervoarele sau conductele care sunt in aer liber sunt afectate, ci si retelele de distributie care trec, prin zone inchise - pivnite sau subsoluri, cladiri agricole, etc. Aceasta problema poate fi rezolvata cu ajutorul cablurilor de încalzire. Este necesar ca, atunci cand un cablu de incalzire este folosit, conductele trebuie sa fie întotdeauna dotate cu izolatie termica (peste cablurile de încalzire). Cablul nu poate proteja conducta fara sa fie montata si o izolatie corespunzatoare. Cablurile pot fi utilizate nu numai pentru protectia împotriva înghetarii conductelor cu apa, ci si pentru a preveni inghetarea altor lichide transportate prin conducte sub o anumita temperatura - procesul este cunoscut sub numele de încalzire tehnica a conductelor. Cu toate acestea, în aceste cazuri, va recomandam sa consultati în ceea ce priveste solutia o companie specializata, astfel încat cablurile de încalzire utilizate sa aiba o putere suficienta.
 
Principii de instalare: 
> Sistemul de degivrare poate fi montat atat pe conducte de metal cat si pe cele de plastic. In cazul conductelor de metal cablul se fixeaza direct pe conducta, în timp ce conductele din plastic trebuie sa fie acoperite de catre un metal, ideal banda adeziva de aluminiu sau folie. Dupa instalare, cablul de încalzire este fixat cu banda de aluminiu auto-adeziva pe toata lungimea lui. Folia de aluminiu ajuta ca transferul de  caldura de la cablu incalzitor la conducta sa fie maxim. Cablurile de încalzire nu trebuie sa se atinga sau sa treaca unul peste altul. În cele din urma, conductele sunt prevazute cu izolatie termica adecvata. Cablurile de încalzire pot fi înfasurate sau pot fi rulate simultan, in cazul in care sunt mai multe.
- Acoperiti teava de plastic cu folie de aluminiu pe toata lungimea tevii                          
- Creati bucle cu cablul incalzitor
- Infasurati buclele in directii opuse                                                            
- Atasati cablul pe conducta pe toata lungimea, cu banda de aluminiu si izolati termic conducta
 
> In cazul in care cablul de incalzire urmeaza lungimea conductei, va recomandam sa amplasati cablul pe partea de jos a conductei, datorita conductiei naturale a caldurii in directie ascendenta (caldura intotdeauna se degaja in sus). Asezati senzorul pentru citirea temperaturii suprafetei conductei in asa fel incat sa nu fie obturat sau influentat de cablul de incalzire. Daca cablul de incalzire este atasat de-a lungul  conductei in mai multe  bucle, este indicat sa le plasati in asa fel incat sa acopere cel mai bine sectiunea transversala a tevii.

Exemple de pozitionare a cablului pe conducte

Selectarea puterii cablului:
> Puterea cablului depinde de temperatura mediului ambient, grosimea / tipul de izolare termica si de temperatura necesara mediului transportat. Pentru protectia conductelor, sunt utilizate cablurile cu o putere de 10-15-20 W / ml. Nu se recomanda utilizarea cablurilor de 30W/ml. Din punct de vedere tehnic, daca necesarul termic pe 1ml de conducta este de 30W, se recomanda utilizarea cablurilor de 10Wml, deci vom utiliza 3ml cablu de 10W/ml pentru o incalzire uniforma pe o suprafata cat mai mare a conductei. Cablul poate fi pozitionat pe conducta conform schemelor de mai sus (o singura trecere - in partea de jos, doua treceri - stanga/dreapta, sau spiralat). In cazul unui necesar termic mai mare de 40W/ml de conducta, se utilizeaza cablurile incalzitoare de 20W/ml. Puterea necesara de cablu pe o lungime de 1m poate fi estimata  aproximativ din tabelul de mai jos, valorile indicate sunt valabile pentru mentinerea temperaturii la mediul transportat (lichidul din conducte de obicei) la +5 °C. Pentru un calcul tehnic concret privind aplicatia d-voastra, va rugam sa contactati departamentul tehnic de proiectare la adresa de office@del.ro.

Grosimea Izolatiei [mm]
Temperatura minima ambientala [°C]
Diametrul Conductei (G/m)
1/2
3/4
1
1 1/4
1 1/2
2
2 1/2
3
4
6
8
15
20
25
32
40
50
65
80
100
150
200
Puterea necesara / 1m de conducta [W]
10
-15
7
9
11
13
15
19
23
28
34
50
66
-25
11
14
16
19
23
28
35
42
52
75
99
20
-15
5
6
7
8
9
11
13
15
19
27
34
-25
7
9
10
12
14
16
20
23
28
40
52
30
-15
4
5
5
6
7
8
10
11
13
19
24
-25
6
7
8
9
10
12
14
17
20
28
36
Valorile din tabel sunt valabile pentru o izolatie corespunzatoare, cu un coeficient termic de conductivitate § = 0.05W/mk.

Exemplu:
Teava cu diametru G 1 "(DN 25), lungime conducta de 48 m , temperatura ambianta -25 ° C, stratul de izolatie de 20 mm grosime. temperatura mediului  transportat nu trebuie sa scada sub 5 °C (temperatura de non-congelare).
Rezultatul din tabel:
Veti gasi puterea necesara pe 1m = 10W in tabel. Puterea  de iesire necesara totala va fi, astfel, aproximativ 480W (48m x 10 W/m) prin urmare, utilizati un cablu de incalzire cu un total de cel putin 480 W. Cablul trebuie sa fie instalat in asa fel incat acesta sa acopere uniform intreaga lungime a conductei. ATENTIE - lungimea cablului nu trebuie sa fie mai scurta decat conducta - aceasta situatie poate aparea in cazul in care cablul este ales cu o putere specifica mai mare pe metru liniar.
 
Caracteristici:
- sistem compus din Cabluri incalzitoare ECOFLOOR, Cabluri incalzitoare ECOFLOOR cu termostat incorporat, Cabluri auto-reglabile ELTHERM ELSR, Accesorii de fixare, Termostate, Senzori
- tensiune de alimentare ~ 230V, 50Hz 

Avantaje:
- nu sunt necesare reparatii specifice dupa sezonul de iarna
- nu mai este necesara utilizarea produselor aditive in lichide pentru prevenirea inghetului
- se protejeaza de inghet orice tip de lichide transportate sau depozitate
- fara costuri de mentenanta (nu necesita intretinere)
- o solutie sigura (cablurile incalzitoare sunt prevazute cu tresa de impamantare) 
- sisteme inteligente de control, cu optiuni de alarma, care reduc la minim costurile privind energia electrica.
 
Solutii:
1) Degivrare Conducte si Rezervoare                                              
- este o solutie care poate fi implementata pe orice tip de conducta, rezervor
- sisteme usor de instalat
- asigura o protectie ridicata
- control si monitorizare digitala
 
Gama de produse recomandate:

1.1) Accesorii de Fixare
Delphi Electric va pune la dispozitie urmatoarele elemente de fixare:
- benzi metalice (Zinc, Aluminiu) pentru pozitionarea cablurilor (in special pe partea de rezervoare)
- benzi adezive si dublu-adezive, din Aluminiu sau Bituminoase

Prezentare produse - Click pentru detalii

1.2) Sisteme de Control si Automatizare
Delphi Electric va pune la dispozitie o gama larga de Termostate si Senzori pentru comanda acestor sisteme:
- termostate analogice si digitale cu sarcini de 10A si 16A
- senzori de temperatura

Prezentare produse - Click pentru detalii 

1.3) Cabluri incalzitoare ECOFLOOR ADPSV
cablu cu doi conductori (bifilar)
- ecranaj metalic si protectie UV
- diametru 5-5.9mm

> Circuitele de incalzire realizate din cabluri de incalzire cu rezistenta constanta (ECOFLOOR ADPSV) sunt produse in lungimi de pana la 194 metri. Deoarece termostatul nu face parte din circuitul  acestor cabluri, pentru reglajul corespunzator este necesar un termostat industrial cu un senzor de temperatura separat. Datorita lungimilor mai mari implicate, aceste cabluri necesita asocierea cu un termostat extern si conectarea la un panou central. Aceste cabluri sunt potrivite pentru aplicatii si sisteme industriale, care sunt instalate de catre o firma specializata.

Prezentare produs

1.4) Cabluri incalzitoare ECOFLOOR PFP (Cabluri cu termostat incorporat)
cablu cu doi conductori (bifilar)
- ecranaj metalic si protectie UV
- diametru 6-6.9mm

> Cablurile cu un termostat integrat si mufa adiacenta (stecher de priza) sunt special produse pentru protectia conductelor. Termostatul de pe cablul de incalzire porneste automat atunci cand temperatura conductei scade sub 3°C. Cablul este produs in lungimi de pana la 50 m. Datorita prizei si termostatului integrat, instalarea este foarte simpla si nu necesita nici o conexiune de specialitate la sistemul electric. Datorita acestui lucru cablul este potrivit in special pentru instalatiile din cladiri non-comerciale sau rezidentiale de tip "do-it-yourself".

Prezentare produs

1.5) Cabluri auto-reglabile ELTHERM ELSR
cabluri cu doi conductori (bifilar)
- ecranaj metalic 
- diverse puteri pe metru liniar (9 - 10 - 13 - 15 - 19 - 20 - 27 - 30 - 40 - 45 - 60W/ml)
- singurul tip de cablu care se poate taia la orice lungime

> Ca si in cazurile de mai sus, aceste cabluri pot fi utilizate pentru incalzirea tevilor. Dezavantajul este pretul mai mare dar acesta este compensat de posibilitatea de a scurta cablul la orice lungime. Auto-reglarea cablului este de asemenea avantajoasa in situatiile in care conductele trec prin medii cu temperaturi diferite. Cu toate acestea, chiar si cablurile autoreglabile necesita instalarea corespunzatoare, reglarea corecta fiind extrem de importanta in cazul cablurilor de incalzire.

Prezentare produs


 

SOL SAL